Go to all Exhibitions

VR Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere

15 Dec 2020 - 15 Dec 2050

În perioada 28 octombrie – 29 noiembrie 2020 au avut loc la București doua expoziții personale dedicate centenarului nașterii celei mai importante artiste plastice din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu. Expozițiile au fost deschise publicului la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11) și Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu.

Expoziția prezentată mai jos este o reconstrucție în realitate virtuală a expoziției deschise la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București (5-29 noiembrie 2020), oferind astfel posibilitatea iubitorilor de artă și admiratorilor operei Valentinei Rusu Ciobanu să viziteze sau să reviziteze expoziția deschisă în toamna lui 2020 la Palatul Suțu de oricâte ori se dorește. S-a reconstruit în VR aceeași panotare a lucrărilor, precum cea de la Palatul Suțu, realizată de curatoarele Elena Olariu și Anastasia Gurschi.

Expozițiile “Valentina Rusu Ciobanu. Un veac de singurătate” și “Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere” s-au bucurat de vizita a importanți reprezentanți ai culturii românești, precum scriitorul Mircea Cărtărescu și scriitoarea Ioana Nicolaie, actrița de teatru și film Maia Morgenstern și dirijorul Tiberiu Soare. Expozițiile au fost vizitate de peste o mie de vizitatori din București și din alte localități ale României.

Expozițiile Valentina Rusu Ciobanu la București au făcut parte dintr-un vast proiect cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu, realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și în colaborare cu Arhivele Naționale ale României ‒ Iași, Moldova Film, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” – Chișinău, Rivulet Studio, VRTIM și Calvert Journal.

**********************

Valentina Rusu Ciobanu (n. 1920) aparține acelei generații de artiști plastici basarabeni care s-au format încă în ambianța culturală a României interbelice (fiind la Iași, în anii de război, elevă a profesorului Jean Leon Cosmovici și a asistentului său – viitorului celebru pictor român – Corneliu Baba), dar a căror activitate de creație s-a desfășurat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în condițiile destul de vitrege impuse de regimul totalitar din fosta Uniune Sovietică. „Fata le fereastră” a fost opera de debut, din anii ’50, grație căreia pictorița de la Chișinău a străbătut bariera anonimatului. Au urmat tablourile „La joc” și „Ștefan cel Mare după lupta de la Războieni” – realizate într-o manieră realistă – care au consacrat-o pe Valentina Rusu Ciobanu în calitate de iscusită componistă și coloristă. Schimbările produse la sfârșitul anilor ’50 – începutul anilor ’60 în arta din fostul spațiu sovietic („dezghețul” hrușciovist, apariția așa-numitului „stil sever”, aplecarea către monumentalitate și decorativism din pictura de șevalet ș. a.) s-au oglindit și în creațiile artistei plastice de la Chișinău, „Plantarea pomilor” fiind în acest sens o operă de cotitură. Refuzul ministerului culturii din republică (în urma presiunilor exercitate pe linie de partid!) de a achiziționa triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea, Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia nu a reușit s-o intimideze pe pictoriță. Mai mult decât atât, în urma acestui refuz și a obligației imperative, impuse de minister, de a realiza întru onorarea avansului deja primit alte trei portrete, a devenit posibilă apariția portretului actorului Dumitru Fusu din anul 1964 – una dintre cele mai reușite mostre ale acestui gen de artă din pictura moldovenească a deceniului respectiv.

Urmându-și propria cale în creație, Valentina Rusu Ciobanu îmbrățișează în anii ’60 și la începutul anilor ’70 maniera sinceră a artei naive, – manieră – în care șarja, grotescul, umorul bonom veneau oarecum în replică la clișeele promovate de regim. Portretele regizorului Emil Loteanu și ale prozatorului Ion Druță sunt operele de referință din această perioadă. Întrebată odată în cadrul unui interviu: „Ce este mai important în arta portretului?”, Valentina Rusu Ciobanu a răspuns: „Important este să găsesc formula omului! ”. O astfel de formulă, atât la propriu, cât și la figurat, a descoperit pictorița în Portretul lui Ion Sandri Șcurea.

Anii ’70 au fost deceniul cel mai prolific în activitatea de creație a Valentinei Rusu Ciobanu. În acest deceniu ea s-a manifestat plenar nu numai în portret, natură moartă sau pictură de gen, ci și în scenografie. Lumea teatrului, în special lumea spectacolelor primei generații de actori ai teatrului „Luceafărul” din Chișinău a atras-o permanent pe plasticiană.

Ulterior, în anii ’70-’80 autoarea a experimentat reușit în cheie fotorealistă, a folosit posibilitățile inter-textualității (tabloul „Citate din istoria artei”) și ale introspecțiilor în „sfera oniricului”, creând tablouri cu profunde semnificații metaforice.

În ciuda presiunilor de ordin ideologic cu care s-a confruntat în cea mai mare parte a vieții, Valentina Rusu Ciobanu a reușit să-și păstreze individualitatea discursului plastic, învrednicindu-se apoi și de înalte distincții de stat precum Premiul Național al Republicii Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de „Artist plastic al poporului”, „Ordinul Republicii”, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și, de curând, Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, conferit printr-un decret semnat de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

Constantin I. Ciobanu, istoric de artă

VR exhibition

How to explore VR exhibitions

The virtual art exhibition is available in web browser and can be viewed on any desktop or laptop computer. To fully enjoy and experience the exhibition in Virtual Reality, we recommend a VR system. For mobile users, the VR exhibition is not yet available, but you can explore the artist’s portfolio.

Instructions: Use the arrow keys and the mouse/trackpad for navigation inside the VR exhibition. To exit press twice the ESC key.

  • Date: 15 Dec 2020 - 15 Dec 2050
  • Location:VR on Theopen-art.com
  • Curators:Victoria Nagy Vajda, în colaborare cu VRTIM TEAM

Add Your Comment

The Open Art © 2020. All Rights Reserved