de Suditu Cătălina
În mica și intima galerie ARBOR Art Room (str. Transilvaniei 11, Sector 1, București) are loc, până la data de 30 august, expoziția cento x Fellini. Aceasta reunește o serie de colaje semnate de artista Ramona Iacob, dorindu-se a fi, după cum o sugerează și titlul, un omagiu (dar și un elogiu) adus regizorului italian Federico Fellini, de la nașterea căruia s-au împlinit, în luna ianuarie, 100 de ani.
Considerat unul dintre cei mai influenți cineaști din toate timpurile, Fellini și-a pus amprenta stilistică asupra creaților unor numeroși regizori care l-au succedat, printre care se află și Tim Burton, Woody Allen sau David Lynch.
Câștigând un total de cinci premii Oscar, dintre care unul onorific, înmânat în 1992 pentru întreaga contribuție adusă lumii cinematografice, el s-a remarcat prin utilizarea unui amestec hipnotizant de elemente onirice și scene desprinse din viața de zi cu zi, și prin înfășurarea unor subiecte serioase, de natură existențială, într-o aură carnavalescă.
Colajele Ramonei Iacob stau sub semnul fellinesque-lui, amintind de celebrele La dolce vita, 8 ½, La Strada sau Nights of Cabiria nu numai prin utilizarea unor imagini emblematice decupate din filmele regizorului italian, ci și prin efectul de bizar pe care îl creează și printr-o anumită doză de lirism care induce privitorului stări ce variază de la nostalgie la acel uncanny freudian.
Exploatarea unor momente comune surprinse însă într-o anumită lumină sau asociate unor cadre/componente neașteptate ( câțiva oameni urcând o serie de trepte la capătul cărora se află necunoscutul, o autostradă încâlcită pe care, printre mașini, Isus se plimbă cărându-și crucea în spate) duce la o insolitare a gesturilor/ spațiilor cu care suntem obișnuiți și chiar la atribuirea unor valențe mistice acestora.
După cum o spune chiar pliantul de prezentare, nu veți găsi la această expoziție o ilustrare sau o analiză a operei lui Fellini, ci „o apropiere timidă dintre doi oameni care simt viața aproape organic, ca pe un mister ce se întâmplă clipă de clipă, ca pe un joc în care să te pierzi bucuros”. O bucurie care vine, în primul rând, din uimirea pe care o stârnește constatarea că în spatele oricărui lucru care există, se ascunde, în sens dostoievskian, o frumusețe salvatoare.
Ca o completare și, în același tip, dramatizare a colajelor fizice, în cadrul expoziției sunt prezentate și cinci lucrări video.
Curatorul acesteia este Andrei Gamarț. Ea este deschisă în timpul următorului program: Ma – Sa 18:30 – 21:30, Du 17:15 – 21:00. De asemenea, este posibilă vizitarea galeriei în afara orelor menționate prin realizarea unei programări la numărul de telefon 0721 632 343.